apa pun masakan mak is the best..tol..mmg best...
ULAM CICAH SAMBAL BELACAN
Bahan-bahan :
1 biji jantung pisang *
10 batang kacang botol*
10 biji kacang bendi*
tanda * dicelur dgn air panas
Bahan utk Sambal Belacan :
15biji cili padi
2cm belacan bakar
air asam pekat secukupnye
1sudu gula
garam sedikit
Cara-caranya :
- ulam-ulam tersebut dicelur dgn air panas seketika dan angkat.
- cili padi, garam, gula dan belacan ditumbuk hancur atau dikisar halus (saya suka tumbuk..lagi sedap)
- bahan yg ditumbuk di alihkan ke mangkuk dan campurkan dgn air asam jawa pekat...
- kalau pedas sgt, tambah gula..
- ambil ulam dan sambal belacan, diletakkan bersama.siap utk dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan