Dah bape ari keinginan nak buat puding triffle nie tersemat dlm hati..tengok2 resepi...ade beberapa bahan tidak mencukupi...simpan dalam hati..kendian2 aje la buat..
tapi alhamdulilah..ptg semalam en. suami tetiba ajak g kedai..waaa..peluang nie mencari bahan2 nak buat puding triffle..hihihi..
PUDING TRIFFLE
sumber resepi : Daniaelyza
Bahan-bahan :
- 1 biji kek gulung swiss roll
- 1 tin susu cair
- 1 sd besar gula
- 4 sd besar tepung kastard
- 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
- 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
- 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
- 1 mangkuk air panas
Cara membuat :
- Susunkan kek gulung sehingga habis di dalam bekas. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
- Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
- Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
- Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
- Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
- Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
- Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan di dalam peti ais.
- Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan